Po pěti letech se mi ozval Rasťo Pechr, že by chtěl zrenovovat menu své izraelské restaurace Little Prague, která se nachází v Tel Avivu. Little Prague (www.littleprague.co.il) je autentická česká restaurace , nabízející jak několik druhů českého piva, tak i tradiční českou gastronomii v prvotřídní kvalitě. Zadáním nového menu byl „český street-food“, kterým by restaurace oslovila také mladší obyvatele. Po deset dnů jsme zkoušeli a vymýšleli různé pokrmy, které by bylo jednoduše možné konzumovat v ruce, porce nebyly ohromující, jídlo bylo zároveň odlehčené, zdravé a tím atraktivní pro mladé. I přes tento původní záměr se zdravým stravováním, měly největší ohlas buchtičky se šodó a bramborové knedlíky plněné krůtí šunkou se zelím. :)
Povedlo se nám rovněž vytvořit skvělý burger ze slané, pařené buchty, plněný vepřovým trhaným masem alá „vepřo-knedlo-zelo“, a stejným způsobem jsme do podoby street-food vymysleli a připravili vrabce se špenátem. Menu bude v ostrém provozu již za pár dnů a pevně věříme, že se nám podaří klasickou českou kuchyní zaujmout současnou mládež v Tel Avivu.
Moje inspirace na cestách
Vždy, když takto cestuji do světa za prací, mám ve zvyku poznávat v co nejvyšší míře tamní kuchyni, ochutnávat národní speciality a nechávám se inspirovat novými věcmi a kombinacemi, které pak zařazuji do pokrmů a menu pro své klienty k nejrůznějším příležitostem. Přikládám tedy i pár fotografií jídel z Izraele, které všechny pochází z malých bister a pouličních stánků.
Radek